Mit vigyél magaddal?

Alapszabály, hogy mindig legyen nálad minden, amire szükséged van, de semmi, ami fölösleges. Mindent te cipelsz, ezért kétszer is gondold meg, hogy mit pakolsz be. Gyakorlott túrázók három napig elvannak ketten egyetlen fogkefével, és azt is csak arra az esetre viszik, ha ki kellene pucolni a sarat a láncszemek közül.

Lakat

Ha többnapos túrára mész, és nem alszol egy ágyban a bicikliddel, akkor szükséged lesz egy rendes lakatra. A teszkós, 500 forintos sodronylakat, főleg a számzáras kivitel itt nem játszik. Akkor már inkább ne zárd le a bringát. Ezzel megkíméled a tolvajt a diadalaittas érzéstől, hogy volt szaktudása felnyomni a lakatod. A Decathlon elég korrekt cuccokat árul, korrekt leírással és korrekt áron. A B-Twin U3 kerékpárzártól fölfelé bármit nyugodtan megvehetsz. Ha a te bringádat nézték ki, akkor flexszel is el fogják vinni, vagy levesznek róla, amikor felszállsz, de ha csak az átlagos magyar biciklitolvaj ellen kell védelem, akkor ezek megfelelnek.

Van egy kifejezetten kerékpár lakatokra szakosodott webáruház is, a kerekpar-lakat.hu. Itt is érdemes körülnézned. Ez pl. egy igen jó kis cucc, az ár-érték aránya pedig egyenesen kiváló. Nem ez a legolcsóbb, de benne van az, amitől többe kerül. Kis helyen elfér, könnyű kezelni, nehéz feltörni. Ugyanez Abus típusból rögtön kétszer annyiba kerül (tegyük hozzá, ez sem véletlenül van így).

Azt mondják az okosok, hogy a lakat ára legyen kb. a bicikli árának 10%-a. Ebben az esetben a kelendőség/védettség arány nagyjából megfelelő.

Szerszámok, pótalkatrészek

Ha nem külföldre indulsz, főleg ha nem olyan országba, ahol a következő bringaboltig esetleg 2 napi járóföld a távolság, akkor azért nagyon nem kell bespájzolnod. Ha több napos, jórészt éjszakai tekeréssel is fűszerezett túrára indulsz, akkor legyen nálad tartalák elem a lámpákba. Ha agydinamós a bringád, akkor erre nem lesz szükséged. Én mindig viszek magammal tartalék lámpákat is - ki tudja, mit hoz a jövő.

A legfontosabb, hogy a legalapvetőbb hibák - ilyen a defekt - elhárítására fel legyél készülve. Vagyis legyen nálad
  • szerszám, amivel le lehet venni a kereket (ha gyorszáras a kerék, akkor nyert ügyed van, ha nem, akkor többnyire 14-es vagy 15-ös villáskulcs a nyerő - menj, nézd meg a bringádat!)
  • gumileszedő (ez pl. egy ilyen)
  • gumijavító készlet (ebben többnyire gumileszedő is van), a Decathloné ilyen
  • tartalék belső gumi - Erről mindjárt még egy fontos gondolat!
  • bicskakulcs (csak haladóknak) - ezzel mindent meg tudsz javítani, ami csak elromolhat
  • pumpa (enélkül hiába van tartalék belsőd).
Tartalék belső

Ez mindig legyen. Egyáltalán nem biztos, hogy akarsz és tudsz defektet javítani. Gumit cserélni mindig tudsz. Legyen nálad egy (de inkább kettő) tartalék belső. Milyet vegyél? Nézd meg a biciklid külső gumijának az oldalán a legnagyobb számokat. Ha 26-os, akkor úgy kezdődik, hogy 26x... és itt jön egy szám. Ha 28-as, akkor ugye 28x... vagy 622-... - na ezt a számot írd fel, és menj be egy bringaboltba, mondd, hogy ilyen külsőhöz kérsz belső gumit. Ha nem szereted a kihívásokat, akkor motorszelepes változatot kérj, mert akkor bármelyik benzinkútnál könnyedén felfújhatod. Hogy mekkora nyomásra? Az is a külső gumid oldalára van írva.

Ha országúti bringád van, főleg ha tényleg valami nagyon vékony kerékkel, akkor szóba se jöhet a motorszelep. Akkor marad a presta szelepes belső, amihez vagy viszel hozzá való pumpát, vagy veszel egy átalakítót, amit pumpáláskor rácsavarsz, és már mehetsz is vele a benzinkútra. Egy ilyen átalakító minden bringaboltban kapható, kb. 500 forint.

Táskák

Hacsak teheted, ne hátizsákkal menj. Nyáron kibírhatatlanul meleg, és minden évszakban zavarni fog a tekerésben hosszú távon. Egy nagyobb túrán nem a lábad fárad el először, hanem a nyakad, a vállad, a derekad, a hüvelykujjad és a mutatóujjad közti terület. Na meg a segged. A hátizsákot egy idő után nem fogod szeretni.

Ezért ha rövid túrára mész, akkor válassz valami jó kis nyeregtáskát, váztáskát és/vagy kormánytáskát. Ezekbe mindent el lehet rakni, ami egy egynapos túrához kellhet. A Balatonkört én ennyivel teszem meg, és ezekben már az okostelefon pótakksiját is el tudom rakni, meg az esőkabátot, meg az irataimat, meg egy csomó táplálékkiegészítőt, amivel tolom majd magamba az energiát.

Ha több napra mész, akkor lényegesen több cuccod lesz. Ha csomagtartós a bringád, akkor könnyű dolgod lesz, ha nem, akkor egy kicsit nehezebb. Akkor vagy veszel egy nyeregcsőre szerelhető csomagtartót - itt a Decathlon-féle verzió is -, vagy maradsz a hátizsáknál, vagy megkérsz valakit, akivel együtt mész, és van csomagtartója, hogy vigye a cuccodat, cserébe te fizeted, amit eszik, meg iszik.

Ha táska, akkor az olcsótól a csillagos égig minden árfekvésben fogsz találni mindenfélét. Az olcsóbbakat többnyire egy kicsit bonyolultabban lehet felszerelni és/vagy nem olyan vízállóak, a drágábbak meg zenélnek, dudálnak, világítanak, mindent, ami a fiataloknak kell. Mielőtt ilyesmit veszel, azt kell eldöntened, hogy mennyire fogod kihasználni az előnyeit. Ha nem érdekel, mennyire vízálló, akkor nagyon olcsón meg fogod úszni.

Egy-két példa.

Először ilyen táskát vettem. Aztán vettem egy ilyet.

Most ilyet használok. És soha többet nem is fogom lecserélni.

A többit is nagyon szerettem, de ez a legutolsó volt az, ami minden igényemet kielégítette. Ha slaggal locsolod, akkor sem ázik be, 3 napra elegendő cucc bőven elfér benne (nekem tele volt szerszámokkal, és még egy kis kemping gázpalackot is betettem), induláskor egy mozdulat felszerelni, érkezéskor egy mozdulat leszerelni. És képtelenség tönkretenni. Az ára pedig annyi, amennyibe az első két táska került, amit leváltottam vele.

A Decathlon is elég jó választékkal készült, és korrektek a leírások is. Ez itt a túratáska választékuk. És szerintem ezzel jársz a legjobban (a feleségem is hasonlót használ - nem pont ugyanilyet, mert az már kifutott modell). Nagyon vízálló, nagyon jól pakolható, minden csomagtartóhoz beállítható, egy mozdulattal fel-leszerelhető (nem kell tépőzárral bajlódni,és nem rúgsz bele állandóan a sarkaddal, mert be tudod állítani a távolságát).

Fontos szabály, hogy ha a táskád nem vízálló, akkor egész nap esni fog az eső. Ezért ha ilyen táskával indulsz útnak, netán mégis a hátizsák mellett döntesz, akkor minden cuccodat tedd nejlonzacskóba, és úgy pakold be a zsákba.

Sisak

Sisak nélkül a biciklitúra a halál ezer arca. Aki kétkerekű járművön nem hord sisakot, az megérdemli, ha egy baleset után nem tudnak személyleírást adni róla. Egyszer volt egy motorbalesetem, és csak azért nem felejtettem el oroszul, mert a sisakom felfogta az ütést, ami az aszfalttal való találkozáskor érte volna a fejem. Egy ideig mindenkinek mutogattam a vastag fekete csíkot, amit a bukómra rajzolt az aszfalt.

5-10 ezer forintért lehet kapni megfelelő bringás sisakot. Ne spórolj rajta. Gondolj arra, mennyi energiát fektettél abba, hogy meg tudj oldani egy másodfokú egyenletet. Kár volna egyetlen balesetben elveszíteni ezt a tudást.

Térkép

Minek, amikor minden okostelefonon ott a Google Maps?

Telefontöltő

Ha agydinamós a bringád, akkor a Papám el fog kápráztatni a VeloPowerrel. Ezt direkt az én kérésemre fejlesztette ki iPhone-hoz. És természetesen minden USB-ről tölthető okostelefonhoz jó. 2013-ban a Balatonkörön teszteltem először, és azóta is imádom. Egész úton több program (Endomondo, Facebook, Google Maps) futott a háttérben, és még telefonáltam is a pihenők alatt, mégis rengeteg szufla maradt az akksiban. (Kösz, Apu!)

Ha nincs agydinamód, akkor érdemes magaddal vinned egy tartalék akksit, amiről akkor is tudod tölteni a telefonodat, ha Google Mapsszel tájékozódsz és/vagy túra közben fut az Endomondo, hogy mindenki lássa, hol jártál. Ilyet pl. a Decathlonban (is) vehetsz.

Ilyen a kicsi, ilyen a közepes, ilyen a nagy. Utóbbiról négy és félszer tudtam újratölteni az iPhone-t. Ha agydinamó nélküli bringával megyek, ezt használom. Annyi a hátránya, hogy ezt valahol fel kell egyszer tölteni. Ha több napra mész, és sátorban alszol, akkor nagyon figyelned kell, hogy legyen hol feltenned 18 órára, amíg újra megtelik kúlonokkal.

Étel-ital

Erre lesz egy külön fejezet. Igen, vinni kell ezt is. Részletek hamarosan ott.