Geek Bike album és sztorik


A legtöbb későbbi GeekBike több évtizednyi szenvedés és mostoha bánásmód után kerül hozzám. Furcsa volt belegondolni, hogy egyszer valaki még látta őket újkorukban. Egyáltalán, hogy ezek valaha újak voltak, és volt egy gazdájuk, aki örvendezve nézett rájuk a boltban, és alig várta, hogy hazavihesse valamelyiket. Mint én annak idején azt a zöld Szputnyikot, amire évekig vágytam, és amikor végre a szüleimnek összegyűlt rá a pénze (800 forintba került, amikor egyáltalán hozzá lehetett jutni!), elmentünk Újpestre, az Állami Áruházba, a Keravill osztályra. Mert kaptuk a fülest, hogy ott most van Szputnyik.

Előttem van a kép, ahogy ott sorakozik egymás mellett vagy 20-30 egyforma zöld ruszki bringa, mind betekerve valami vécépapírra emlékeztető, drapp csomagolópapírba vagy mibe - maradjunk a vécépapírnál, mert arra hasonlított a legjobban. Majd egy óráig válogattuk a Papámmal, amíg sikerült találni egy olyat, aminek nem volt már helyből meghajolva a vázcsöve. Ott a Keravillban szereltük össze, hogy haza tudjuk hozni - persze lábon. Nem volt szakképzett eladó, aki belője a bringát, de simán engedték, hogy a biciklitáskában lévő szerszámokkal beállítsunk mindent.

Soha nem felejtem el a napot. Az első nagy bringám volt. A nővérem kinőtt 24-ese helyett kaptam, amit előtte szépen rendbe hoztunk. Még le is fényeztük azzal a vörheny színű Neoluxszal, amilyen a  Skoda 105 színe volt. Meg kapott új kerekeket, vadiúj gumikkal. Aztán ment a bizományiba. Négyszázat adtak érte. A Szputnyik árának a felét. Nem járt rosszul, aki megvette.

Szóval emlékszem a pillanatra, amikor megláttam kamaszkorom vágyainak a tárgyát, az évek óta áhított versenybiciklit. És minden alkalommal, amikor betolom a lepukkant bringa-zombikat a garázsba, megállok, és nézem őket. Közben pedig azon gondolkodom, milyen lehetett a pillanat, amikor az első gazdájuk meglátta őket. Ahogy én a zöld Szputnyikot, amire már évek óta vágytam, és el se mertem hinni, hogy egyszer nekem is lesz.

Nekem az a nap maga volt a csoda.

Szóval egyszer ezek a bringák is látták örülni az első gazdájukat. De az már rég volt. Ideje, hogy minden ilyen lepukkant régi bringa újra láthasson valakit, akivel kölcsönösen egymásba szeretnek.